Teplé předkrmy

2 thoughts on “Teplé předkrmy

  1. Mille feuille z Filo těsta s jahodovým creme fraîche a jahodovým tartarem se starým acetem, vanilková zmrzlina s mandlovým krokantem a mátou.

    Recept pro 4 osoby: creme fraîche 200ml, smetana 33% 100ml, cukr moučka 100g, jahody 300g, jahodová zmrzlina 4 kuličky, Filo těsto 100g, krokant 80g, Aceto balsamico 6let 30ml, vanilkový lusk 1ks, máta na ozdobu.

    Z Filo těsta si připravíme čtverečky 10×10 cm, které potíráme žloutkem s cukrem, jednu část posypeme krokantem a lepíme 2 ks k sobě. Pečeme při 180C dozlatova.
    1/2 jahod nasekáme najemno vmícháme do creme fraîche, přidáme cukr a vanilkovou dřeň, vmícháme šlehačku. Druhou část jahod nakrájíme na malé kostičky. Osladíme a přidáme Aceto.

    Doprostřed talíře skládáme střídavě jahodový krém s Filo těstem cca 3 vrstvy. Vedle dáme malou kuličku zmrzliny, okolo jahodový tartar, ozdobíme krokantem a mátou.

  2. Chřestové risotto

    0,25kg rizoto rýže, 0,5kg bílého chřestu, 0,2kg mladé karotky, 0,1kg cukrových lusků, 2 cibule šalotky, 1 stroužek česneku, 0,1l olivového oleje,
    1 čajová lžička cukru, sůl a bílý pepř z mlýnku, 50g másla, hrst sekané listové petržele, 1 snítka estragonu, 0,1l bílého vína, 0,5l kuřecího vývaru, 50ml šlehačky,
    4 snítky kerblíku na ozdobu, 100g sýr Pecorino

    Chřest očistíme a nakrájíme na 5 cm kousky, ze slupek připravíme vývar. Česnek a cibuli nakrájíme najemno a na olivovém oleji zesklovatíme. Přidáme rýži a krátce ji orestujeme.

    Zalijeme vroucím vývarem a 8 minut dusíme. Přidáme karotku a chřest, osolíme a opepříme a zalijeme zbytkem vývaru a dále dusíme, cca po 5 minutách přidáme hráškové lusky a rizoto ještě cca 3 minuty dusíme tak, aby rýže zůstala al dente. Do hotového rizota vmícháme petrželku, estragon a zjemníme ho trochou čerstvého másla a smetanou.

    Risotto na talíři posypeme sýrem a ozdobíme kerblíkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *