Ostatní recepty

15 thoughts on “Ostatní recepty

  1. Tortila espaňola – španělská omeleta

    120 ml olivového oleje, 6 středních brambor, vařených, oloupaných a pokrájených na kostky, 1/2 velké cibule – nasekané nadrobno, 6 vajec, sůl a pepř dle chuti

    Rozpalte olivový olej na velké pánvi. Přidejte pokrájené brambory a cibuli a zvolna opékejte. Vajíčka rozšlehejte se solí a přelijte na pánev a pečte do zlatova. Překlopte obsah na talíř a vložte jej opět zpět druhou stranou, nebo pánev dejte na 5 minut na gril, aby se propekly obě strany. Do brambor lze namíchat – sušená rajčata, spařenou kapustu na nudličky, různé houby, pórek, různé koření, listový špenát, slaninu, atd.
    Omeletu podávejte v celku, nebo pokrájenou.

  2. Brambory s celerem, houbami, sušenými rajčaty

    Uzená slanina, česnek, cibule červená, řapíkatý celer, brambory, sušené houby vařené pokrá-jené, sůl, pepř, sádlo, škvarky a drcená sušená rajčata s bazalkou.

    Na pánev dáme trochu sádla, uzenou slaninu nakrájenou na malé plátky a necháme pěkně upražit, přidáme cibuli, česnek a restujeme. Dále přihodíme na kousky nakrájený celer, bram-bory na plátky a opět restujeme. Když je všechno pěkně opečené přidáme uvařené houby, posekané škvarky, osolíme, opepříme a řádně promícháme. Na konec ochutíme sušenými rajčaty.

  3. Brambory s uzeným masem, kapustou a houbami

    Sádlo, uzené maso, cibule, česnek, kapusta, houby( podle chuti – sušené vařené, čerstvé žam-pióny, hlívu, shi-take, kroupy, vařené brambory, sůl, pepř

    Cibuli nakrájíme na měsíčky, uzené maso na nudličky, kapustu na hrubší nudle, vařené bram-bory na čtvrtky, kroupy uvaříme do měkka. Cibuli vložíme na rozpálené sádlo, přidáme uzené maso a opečeme. Vložíme kapustu, houby a restujeme, potom přidáme česnek, kroupy, vařené brambory, sůl, pepř a vše promícháme.

  4. Restované brambory se zelím a fazolemi

    slanina uzená ( nejlépe gazdovská ),cibule, česnek, brambory, fazole vařené, kysané zelí
    sádlo, sůl, pepř,

    Slaninu nakrájíme na menší plátky a opečeme na tuku, přidáme cibuli a restujeme. Dále při-dáme česnek, na plátky pokrájené brambory a dále opékáme. Přidáme kysané zelí, fazole, sůl, pepř, škvarky a prohřejeme.

  5. ŠKVARKOVÉ KOULE

    1 kg brambor,
    6 rohlíků,
    1 klobása nebo uzené maso,
    150 g škvarků,
    1 vejce,
    špetka soli,
    4 stroužky česneku,
    trochu mleté papriky,
    trochu pepře,
    trochu majoránky,
    100 g slaniny,
    1 cibule

    Postup:
    Brambory nastrouháme najemno (jako na bramboráky), přidáme na kostky nakrájené rohlíky, uzeninu, škvarky, vejce a ochutíme prolisovaným česnekem (nešetřit), solí, paprikou, pepřem a majoránkou.
    Dobře promícháme a necháme chvíli odstát. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě rohlíky.
    Z těsta vlhkýma rukama děláme koule s průměrem asi 4 cm, vaříme je v osolené vodě na slabším plameni 5-10 min. Potom je vyjmeme, uložíme na talíř a polijeme – na kostky nakrájíme slaninu, přidáme sádlo nebo olej, osmažíme s na kostky nakrájenou cibulí.
    Podáváme s ohřátým kysaným zelím.
    Z vody, ve které se vařily koule, uděláme polévku, protože se do ní vyvaří částečky brambor, rohlíků nebo i uzeniny. Dochutíme kmínem, natí, na tuku osmaženou cibulí.
    Můžeme přidat nastrouhanou zeleninu a rozšlehané vajíčko.

  6. BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY SE STROUHANKOU

    700 g vařených brambor,
    100 g krupice,
    100 g hrubé mouky,
    1 vejce,
    150 g strouhanky,
    2 g tuku,
    sůl

    Postup:
    Studené brambory den předem ve slupce uvařené oloupeme, nastrouháme na vál,
    přidáme mouku s krupicí, sůl, vejce a na tuku osmaženou strouhanku.
    Vypracujeme těsto, utvoříme malé kulaté knedlíky, které zaváříme ve vařící osolené vodě. Vaříme dle velikosti 10-15 minut.
    Okapané hned rozkrojíme na půlky a polijeme tukem nebo sypeme osmaženou cibulí.
    Hodí se k masu i k zelenině.

  7. HRNKOVÉ KNEDLÍKY S UZENÝM MASEM

    2 dl mléka,
    2 vejcem
    špetka soli,
    2 rohlíky,
    2 hrnky nakrájeného uzeného masa
    máslo na vytření hrníčků

    Postup:
    Smícháme mouku, žloutky, mléko, osolíme, přidáme kostičky housky a najemno nakrájenou uzeninu a nakonec opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků.
    Hrnky vytřeme kouskem másla, plníme do tří čtvrtin knedlíkovou hmotou, a vaříme ve vodní lázni zhruba 20-25 minut (podle velikosti hrnků).
    Nejlepší jsou se zelím a osmaženou cibulkou.

  8. Třešňové chutney

    800 g velkých třešní
    500 ml octa
    1 lžičky tabaska
    12 zrnek černého pepře
    2 bobkové listy
    sůl

    Postup přípravy:
    Čerstvé třešně omyjeme v chladné vodě a ustřiháme jim stopky – ponecháme však asi jeden centimetr. Vložíme je do větší sklenice. Svaříme ocet, koření a sůl a necháme vychladnout. Pak zalejeme třešně ve sklenici, přidáme tabasko a necháme aspoň tři týdny zrát.

  9. Meruňkové chutney

    30 sušených meruněk (nebo lze použít i čerstvé ovoce)
    4 stroužky česneku, utřený
    4 feferonky, nakrájené
    1 lžička práškového cukru
    1 lžička mletého zázvoru
    2 lžičky chilli koření v prášku
    1/2 šálku octa
    sůl

    Postup přípravy:
    Sušené meruňky máčíme asi hodinku ve vodě, aby nabotnaly – čerstvé přirozeně nemáčíme. V přiměřeném množství vody svaříme všechny přísady i česnek a feferonky. Vychladlým nálevem pak zalijeme scezené meruňky a hotové chutney uložíme v uzavřených sklenicích uzrát aspoň 14 dní.

  10. Bengálské jablečné chutney

    8 velký jablek
    250 g (1 1/2 šálku) hnědého cukru
    900 ml (3 1/2 šálku) ovocného octa
    30 g čerstvého oddenku zázvoru, jemně nasekaný nebo nastrouhaný
    1/2 cibule
    3 stroužky česneku, rozdrcené
    1 1/2 lžíce hořčičných semínek
    2 lžičky soli
    2-3 lžičky chilli prášku
    125 g (3/4 šálku) rozinek

    Postup přípravy:
    Jablka oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo měsíčky a v hrnci je smícháme s cukrem a octem a tuto směs uvedem k varu. Zakryjeme poklicí, snížíme plamen a dusíme až jsou jablka měkká.
    Přidáme zázvor, cibuli, česnek, hořčičná semínka, sůl, chilli prášek a rozinky. Dusíme bez pokličky ještě 15 minut až směs zmenší svůj objem, tj. zahustíme. Během zahušťování musíme směsí stále míchat. Když chutney částečně zchládne, uchováme je ve víčkem uzavřených sterilizovaných skleničkách. Celkem vyrobíme 6 šálků tj, 1,5 litru chutney.

  11. Pikantní pečená skopová kýta

    Potřebujeme:
    1500 g skopové kýty, pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, cibuli, 200 g kořenové zeleniny, 60 g slaniny, 6 lžic másla, 3 lžíce citrónové šťávy, 2 dl smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky cukru, 5 lžic rybízového džemu, sůl.

    Kýtu naklepeme, osolíme a protáhneme slaninou. Cibuli osmahneme na másle, vložíme k ní maso, přidáme koření, podle potřeby podlijeme vodou a maso dusíme v troubě do měkka. Při pečení maso obracíme a podle potřeby přeléváme šťávou a podléváme vodou. K téměř měkkému masu přidáme zeleninu a udusíme ji. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme smetanou a rozšleháme. Omáčku přisladíme, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme rozmíchaný rybízový džem a za stálého míchání ji dobře povaříme. Maso nakrájíme na porce, prohřejeme v omáčce, rozdělíme na nahřáté talíře a zalijeme prolisovanou omáčkou.

  12. Hovězí salát Thajského stylu

    500g roštěné na velmi slabé plátky
    350g listových salátů nakrájených na nudličky
    175g okurky oloupané a nakrájené na plátky
    2 ks karotky nastrouhané nebo krájené na nudličky
    115g sojových klíčků
    1 stroužek česneku – rozetřený
    4 lžičky olivového oleje
    2 lžičky citrónové šťávy
    2 lžičky jemně sekaného čerstvého koriandru
    2 lžičky jemně sekané čerstvé bazalky
    2 lžičky sladké chilli omáčky
    trošku kůry z citrónu

    pracovní postup

    Promícháme listy salátu, mrkev, okurku a klíčky a naskládáme na talíř. Rozehřejeme pánev a zastříkneme olivovým olejem přidáme nakrájené maso, citrónovou kůru, česnek, a pečeme asi 2 minuty. Přidáme sladkou omáčku chilli, bylinky a olivový olej. Nandáme na salát a pokapeme citrónem.

  13. Bramborák z chleba.
    Recept do domácnosti, ve které zbývá starší chléb. Postup přípravy je téměř stejný, jako u přípravy klasického bramboráku.
    Starší chléb nakrájíme na kousky a zalijeme vodou. Až se rozmočí, rozmícháme rukou a pokud voda ještě zbývá nad chlebem, slijeme ji. Z chleba by tak mělo být chlebové těsto.
    Pak již je přidáme vejce, hrubou mouku, sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek a můžeme přidat kypřící prášek. Koření dávejte jednou tolik, než u běžného bramboráku, neboť mouka z chleba chuť pohltí více, než brambory. Můžete přistrouhat i brambory, ale není to vůbec třeba.
    Pak už jen zbývá dát na pánev olej a bramboráky (chlebáky) připravit.
    Dobrou chuť.

  14. Listové těsto s ovčím sýrem

    600 g mraženého listového těsta
    400 g ovčího sýra
    6 lžíce čerstvě nasekané petržele
    200 g jogurtu
    1/8 l mléka
    4 vejce
    trochu oleje

    Listové těsto nechat rozmrazit. Sýr rozdrobit a smíchat s petrželí, jogurtem, mlékem a jedním vejcem.
    Listové těsto potřít olejem a do poloviny náplní. Přikrýt druhou polovinou těsta. Okraje potřít bílkem a pevně stisknout. Těstové taštičky potřít směsí žloutku a oleje. Zvolit provozní režim Pečení,
    Pikantní pečení. Nechat předehřát varný prostor a aplikovat pomocí polohovací pomůcky čidlo teploty v jádru.

    Tip: Náplň můžete individuálně pozměňovat.

  15. Křupavý Coleslaw s jablky

    bílé zelí 1ks (menší hlávka)
    červené jablka 5
    majonéza 250g
    bílý 3% jogurt 200g
    šalotka 100g
    mrkev 200g
    citrón 1

    Hlávku zelí vykošťálujeme , rozebereme a nakrájíme na tenké nudličky. Jablka oloupeme, vyjadřincujeme a vložíme do vody s citrónovou šťávou, aby nehnědli a taktéž je nakrájíme na tenké nudličky, šalotku nadrobno nasekáme, mrkev nastrouháme a všechnu zeleninu vložíme do mísy, poté přidáme majonézu a zjemníme jogurtem. Dochutíme solí, cukrem a pepřem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *